Migren, tekrarlayan baş ağrısı atakları ve buna eşlik eden kusma, bulantı gibi başka belirtilerle kendini gösteren kronik bir nörolojik hastalıktır.
Migren atakları sırasında; zonklayıcı tarzda ve aktivitelerle şiddetlenen ağrının yanı sıra iştahsızlık, halsizlik, ışık, ses ve kokudan rahatsız olma, bulantı ve kusma görülebilir. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişik uzunluklarda olabilir.
PEKİ MİGRENİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?
Migreni tetikleyen faktörlerin başında stres, açlık, öğün atlama, düzensiz uyumak, yorucu aktiviteler, ağır kokular, sigara dumanı, hava değişimi, adet dönemi, bazı yiyecek ve içecekler gelmektedir. Bu faktörler, tıpkı parmak izinin kişiden kişiye değişmesi gibi her bireyde farklılık göstermektedir. Bu ataklardan korunmak için kişinin kendini tanıması, etkilendiği durumları tespit edip, önlem alması gerekmektedir.
Migren ataklarını önlemek için doğru beslenmeyi de bilmek gerekir. Atakları tetikleyen besinlerden uzak bir yaşam şekli benimsemek gerekir. Besin alerjisi veya intoleransı olan bireylerin migren olma olasılığı daha fazladır. Çünkü besin alerjisi olanlarda histamin ve serotonin salgısı fazla olur ve bu salgılar migren ağrısını tetikleyicidir. Migreni olan kişilerin gıda intolerans veya alerji testi yaptırmaları, atakları önlemek için yardımcı olacaktır. Ayrıca migrenli bireylerde magnezyum seviyeleri düşüktür. Magnezyum desteği migren ataklarına iyi gelebilmektedir.
Migren ağrısı yaşayan bireylerin tedavisinde, tedavi olabileceklerine inanmaları çok önemlidir. Atağı tetikleyen faktörlerden uzak durmak, düzenli olarak doktor kontrolü altında olmak ve uygun görülen ilaç tedavisini almaya özen göstermek gerekmektedir.
Dyt Nagehan IŞIK AYVAZ