Ramazanda değişen beslenme düzeni, az öğün yeme ve uzun süre aç kalma durumları, kişilerde kilo alımlarına sebep olmaktadır. Ancak ramazanda beslenmenin yanlışlarını bilerek onları düzeltmek, kilo alımını önleyecektir. İşte sizlere ramazanda kilo almanızı önleyecek tavsiyeler.
Gece geç saatlerde yemek yemek, vücut yağ oranını arttırmaktadır. Bu sebeple öncelikle iftardan sonra hemen uyumaktan ve hareketsiz kalmaktan kaçınılmalıdır. İftarda hafif yemeklerle başlanmalı, yavaş yemek yenmeli, yani masada uzun süre kalınmalıdır. Ardından yürüyüş yapmak, uzun süre aç kalmaktan kaynaklanan metabolizma yavaşlamasını engelleyecek ve kilo alımını önleyecektir. Ayrıca açlık ve susuzluk sebebiyle gün içinde hareket etmekten kaçınılmaktadır. İftar sonrası yapılacak yürüyüşler, bu eksikliği giderecektir.
İftarda ve sahurda, yağlı yiyecekler, hamur işi gıdalar ve şerbetli tatlılardan kaçınmak gerekir. Çünkü gün içerisinde uzun süre aç kalan vücut, kendini korumaya almak amacıyla tükettiğiniz besinleri depolar. Bu depolamanın sağlıklı olabilmesi için tüketilen besinler önemlidir.
Sıcak hava ve aşırı nem, vücutta ciddi su kaybına neden olur. Açlık ve su kaybı, tansiyon, halsizlik, bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi ve kan şekerinin düşmesine sebep olabilir. Bu tür durumlara karşı sahurda mutlaka tok tutucu ve protein ağırlıklı beslenmek ve sahura kadar bol su içmek gerekir.
Yemeniz gerekenleri tek öğüne sığdırmaya çalışmak yukarıdaki rahatsızlıklara ek olarak kilo alımını arttıracak ve yağ oluşumuna sebep olacaktır. Gününüzü 2 ana öğün olarak belirleyin (iftar ve sahur) ve ara öğünleri aksatmayın.
Bu süreçte kilo artışı olmasa da vücuttaki yağ oranında artış gözlenebilir. Bu sebeple tüketilen besinlere ve hareketsiz kalmamaya özen gösterilmeli, dikkat edilmelidir. Değişen yemek saatlerinin ve yeme düzenindeki bozulmanın kötü sonuçlanmasına engel olabilir, sağlıklı beslenmeye devam edebilirsiniz.